Ramai di kalangan kita yang keliru dengan amalan pemakanan sihat ; dan menganggapsolid foodsadalah tidak bagus untuk badan danprocessed foodsitu lebih baik dan mengandungi kandungan nutrisi yang lebih banyak.
Ada yang menganggap telur itu akan mengundang lebih banyak keburukan berbanding kebaikan selepas membaca artikel di majalah dan surat khabar tentang kesihatan. Ada banyak sebab mengapa kita keliru dengan maklumat nutrisi makanan tertentu. Salah satunya disebabkanmisinterpretationoleh penulis artikel dan majalah yang menulis bukan berpandukan kepada keseluruhanscientific report.Seperti yang kita tahu,scientific reportterbahagi kepadaintroduction/background, methodsyang menerangkan bagaimana kajian itu dijalanlan,results, discussion/conclusiondan akhirnyasummary.Penulis pada keseluruhannya, ketika menulis, tambah pula dengantight deadlines,hanya membaca ruangan summary sahaja. Sedangkan pokok hasil kajian itu terletak padaresultsataudiscussion/conclusionkertas kajian tersebut.
TELUR:Ramai orang yang salah faham dan berpendapat telur adalah makanan yang mengundang padah pada kesihatan anda. Telur adalah salah satu makanan yang mempunyai kadar nutrisi paling tinggi di atas planet. Ramai juga yang hanya makan telur putih dan buangegg yolk.Separuh kandungan protein telur terdapat dalamegg yolkdan protein yang ditemui dalamegg yolkmerangsang hormon glucagon yang membantu dalam prosess pembakaran lemak dan menghilangkanbelly fat. Egg Yolkjuga mengandungi Vitamin E yang akan membuatkan anda berasa kenyang lebih lama.
DAGING:Kita digalakkan untuk makan banyak daging kerana daging seperti daging lembu dan ayam kaya dengan kandungan protein.Studiesyang dijalankan pada tahun 1960, menghubungkaitkan saturated fatsdenganheart diseasedancancer.Ini telah mengakibatkan kekeliruan dan orang ramai mula berpendapat bahawadaging dan fatty foodslebih berbahaya daripada soda dandesserts.Tetapi kemudiannya, pada tahun 2014, kajian yang dijalankan oleh Harvard yang melibatkan sejuta orang tidak menemui sebarang hubungan antaraconsumption unprocessed red meatsdengan diabetes danheart disease.
BUTTER:Banyak berita yang kita dengar dan baca yang mengatakan butter berbahaya untuk kesihatan, Butter kaya dengan sumber fat soluble vitamins seperti A, E dan K2. Vitamin K2 memberi kesan yang baik untuk kesihatan anda. Ia terlibat secara langsung dalamcalcium metabolismdanlow consumptionboleh mengakibatkan pelbagai penyakit kronik seperticardiovascular disease, cancerdanosteoporosis.Produk tenusu lembu amat tinggi dengan kandungan Vitamin K2.
COFFEE:Coffee dapat menjadikan anda lebih bijak dan membuatkan anda menjadi lebih fokus. coffee mengandungicaffeineyang bertindak sebagaistimulant.Peranancaffeinedalam otak adalah menghalang kesaninhibitory neurotransmitteryang dipanggilAdenosine. Caffeineterbukti dapat memulihkan mood anda,reaction timedan menguatkan memori ingatan.Caffeinejuga merangsangcentral nervous systemyang meningkatkan kadar metabolisme dan meningkatkan kadar pembakaran lemak.
Post a Comment
0 comments
Dear readers, after reading the Content please ask for advice and to provide constructive feedback Please Write Relevant Comment with Polite Language.Your comments inspired me to continue blogging. Your opinion much more valuable to me. Thank you.