0

Bahan-bahan:

500 gram daging cincang
1 biji bawang besar dan 4 ulas bwg putih di cincang
500 ml susu full milk
1 botol sos tomato segera/tomato chunks
Spread of cheese (sy pakai mozarella dan 4 keping cheesedale je..jimat)
3 sudu tepung gandum
Spices (ni yang saya pakai -Thymes, Oregano, Mixed Herbs, Blackpepper)
5 sudu butter
Sekotak Kepingan Lasagna


Cara-cara Penyediaan:


1. Tumis bawang yang dicincang sehingga naik bau. Kemudian masukkan daging. Masak sehingga warna kusam.
2. Masukkan sebotol sos tomato segera ke dalam daging dan kacau. Masak sehingga daging empuk. 
3. Perasakan dengan garam dan spices yang anda ada. 
4. Untuk masak white sauce, cairkan butter dalam pan anda. Kemudian masukkan 3 sudu tepung dan kacau sehingga tidak berketul-ketul.
5. Masukkan susu sehingga nak mendidih dan kemudian masukkan 4 keping cheesedale. Kacau hingga sebati dan tutup api.
6. Rendam sebentar kepingan lasagna. Jangan lama sangat kalau tak nanti hancur. Celup dalam air dalam beberapa saat je. Tak perlu lama sebab nanti bila tuang kuah daging dan white sauce kepingan akan lembut sendiri.
7. Susun kepingan lasagna-sos daging-white sauce-tabur cheese- dan urutan yg sama hingga habis. Akhir sekali taburkan cheese atasnya. 
8. Bakar suhu 180 darjah celcius selama30 ke 40 minit bergantung pada oven dan saiz bekas lasagna anda.

Selamat mencuba!

Post a Comment

Dear readers, after reading the Content please ask for advice and to provide constructive feedback Please Write Relevant Comment with Polite Language.Your comments inspired me to continue blogging. Your opinion much more valuable to me. Thank you.

Thursday, 2 July 2015

LASAGNA


Bahan-bahan:

500 gram daging cincang
1 biji bawang besar dan 4 ulas bwg putih di cincang
500 ml susu full milk
1 botol sos tomato segera/tomato chunks
Spread of cheese (sy pakai mozarella dan 4 keping cheesedale je..jimat)
3 sudu tepung gandum
Spices (ni yang saya pakai -Thymes, Oregano, Mixed Herbs, Blackpepper)
5 sudu butter
Sekotak Kepingan Lasagna


Cara-cara Penyediaan:


1. Tumis bawang yang dicincang sehingga naik bau. Kemudian masukkan daging. Masak sehingga warna kusam.
2. Masukkan sebotol sos tomato segera ke dalam daging dan kacau. Masak sehingga daging empuk. 
3. Perasakan dengan garam dan spices yang anda ada. 
4. Untuk masak white sauce, cairkan butter dalam pan anda. Kemudian masukkan 3 sudu tepung dan kacau sehingga tidak berketul-ketul.
5. Masukkan susu sehingga nak mendidih dan kemudian masukkan 4 keping cheesedale. Kacau hingga sebati dan tutup api.
6. Rendam sebentar kepingan lasagna. Jangan lama sangat kalau tak nanti hancur. Celup dalam air dalam beberapa saat je. Tak perlu lama sebab nanti bila tuang kuah daging dan white sauce kepingan akan lembut sendiri.
7. Susun kepingan lasagna-sos daging-white sauce-tabur cheese- dan urutan yg sama hingga habis. Akhir sekali taburkan cheese atasnya. 
8. Bakar suhu 180 darjah celcius selama30 ke 40 minit bergantung pada oven dan saiz bekas lasagna anda.

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment